Arrival


Arrival, kirjoittanut Ted Chiang (luettu englanniksi alkuperäiskielellä)
338 sivua (yhteensä koko vuonna 828 sivua)
Luettu loppuun 12.1.2019

ARRIVAL


Ted Chiangin Arrival oli hämmentävä lukukokemus monesta syystä. Innostuin lainaamaan teoksen katsottuani joululomalla scifi-nälkääni samannimisen elokuvan, joka oli tehty Ted Chiangin tarinan ”Story of your life” pohjalta.

Ihmettelin jo saatuani teoksen kirjastosta käsiini sen kansikuvavalintaa. Arrivalin päähenkilö on Amy Adamsin näyttelemä kielitietelijä Louise Banks, jonka armeija palkkaa kommunikoimaan tuntemattomien alienien, heptapodieksi nimettyjen olioiden kanssa. Ei tiedetä, miksi heptapodit saapuivat maapallolle, joten Louisen ja muiden tutkijoiden tehtäväksi jää tämän selvittäminen. Heptapodien kielen ymmärtäminen ja oppiminen on avain tämän tehtävän ratkaisuun ja siihen tarvitaan juuri kielitieteilijöitä. Elokuva kertoo siitä, miten uuden kielen oppiminen muuttaa Louisen tapaa ajatella ja nähdä maailmaa. Sen fokus on koko ajan Louisessa, joten minkä ihmeen takia kirjan kanteen on laitettu kuva Jeremy Renneristä, joka näyttelee elokuvassa vain sivuosaa? Ehkä kirjaversio keskittyykin enemmän Rennerin hahmoon? Tai sitten on ajateltu, ettei science fiction-teoksen kanteen voida laittaa naista, sillä muuten näin kärjistettynä miehet eivät sitä lukisi…

Oli syy kansikuvavalintaan mikä hyvänsä, hämmennykseni ei loppunut siihen. Odotin siis elokuvan pohjalta romaania, joka kertoo ihmisten ja alienien kohtaamisesta, mutta Arrival alkaakin kertomuksella mystisen Baabelin tornin rakentamisesta. Ehkä tämä jotenkin liittyy niihin alieneihinkin, ehkä kohta paljastuu, että Baabelin tornia rakentavat henkilöt ovatkin Arrivalin hectapodeja.  Ehkä Baabelin tornista kerrotaan, koska kirjailija haluaa korostaa kielten merkitystä? Vanhan testamentin mukaanhan Baabelin tornin romahdukseen liittyy maailman heimojen ja kielien erilaistumisen synty. Siinä vaiheessa, kun menneisyyden Baabelin tornista loikataan täysin suvereenisti nykyaikaan ja päähenkilö vaihtuu kivenhakkaajasta pitkäaikaisesta koomasta heränneeseen mieheen, jonka älylliset kyvyt ovat merkittävästi parantuneet hänen saatuaan ”hormoni K:ta”, aloin viimeistään miettiä, että ehkä nämä kaikki tarinat eivät liitykään toisiinsa.

Lyhyt googlaus ennen kirjan aloittamista olisi tietenkin voinut tämän jo paljastaa, mutta kyseessä ei siis ole romaani, vaan pienoisromaanien ja novellien kokoelma. Kaikki ovat science fictionia samalta kirjoittajalta, mutta tarinat Heptapodeista ja Baabelin tornille kiipeävistä, Jumalaa etsivistä muinaisista ihmisistä, ovat täysin erillisiä ja itsenäisiä kokonaisuuksia. Vaikka suoria tarinallisia yhteyksiä ei novellien välillä olekaan, niissä on kuitenkin paljon yhdistäviä teemoja ja motiiveja.

Yksi näistä on juuri aiemmin mainittu kieli sekä jumaluuden olemassaoloon liittyvä pohdinta, minkä lisäksi suuriin osa tarinoiden (pää)henkilöistä on tieteentekijöitä tai muuten alansa ammattilaisia. Minusta on aina mielenkiintoista lukea kirjoja, joissa huomaa, että kirjailija todella tietää mistä puhuu, mutta samalla liika teknisyys voi myös puuduttaa. Täytyy sanoa, että itseltäni meni osa ohi niin heptapodien kirjoitetun kielen ominaispiirteiden selostuksesta kuin ties mistä matemaattisfyysisistä ongelmista (joita kirjassa esitellään useita) melko lailla ohi. Pidin monista tarinoista silti juuri niiden tunnelman takia, mutta voisin kuvitella, että esimerkiksi Fermatin periaatteesta jo etukäteen enemmän tietävä henkilö voisi nauttia siihen liittyvästä pohdinnasta paljonkin.

Suurin osa näistä pohdinnoista yhdistyy tavalla tai toisella myös enemmän ns. kaikkien ymmärryksen piirissä oleviin asioihin. Ihmisen vapaa tahto tai usko Jumalaan/johonkin korkeampaan tahoon, on esimerkiksi asia, josta meistä monilla on mielipiteitä. ”Faktatietoa” ei näistä aiheista juuri kuitenkaan ole olemassa, eikä sellaista nykytietämyksellä aiheesta voisikaan tuottaa. Suurimmassa osassa novelleista käsitellään myös tavalla tai toisella ihmissuhteita, vaikkakin usein näiden tieteellisten termien ja teorioiden kautta.  Tämä taitaa muutenkin olla tyypillistä science fictionille, vaikka valitettavan usein scifissä jumitutaan juuri liikaan yksityiskohtien selittämiseen, mikä käytännössä usein johtaa vain huonoon lopputulokseen. Arrivalin tapauksessa selostusta ei ollut mielestäni liikaa ja koin kaikesta huolimatta saavani suurimmasta osasta tarinoita paljonkin irti. Täytyy kuitenkin tunnustaa, että osan lähinnä selailin läpi.

Loppuen lopuksi Arrival lukukokemuksena pieni pettymys juuri siitä syystä, että koin päätyneeni vahingossa lukemaan täysin eri teoksen kuin mitä luulin. Edes kirjan takakannessa ei ole mainintaa, että kyseessä on täysin novellikokoelma, vaikka toki olisihan en voinut nopeamminkin arvata. Suurin osa tarinoista oli kyllä sinänsä mielenkiintoisia, mutta ne eivät olleet sitä, mitä oletin saavani luettavaksi, kun päätin lainata kirjan kirjastosta.

Kenelle: 

”Älykkäästä” scifistä pitäville, sekä niille, jotka ovat kiinnostuneita novellien teemoista. Kirja ei ollut erityisen viihdyttävä, mutta monet novelleista pysäyttivät ja saivat minutkin pohtimaan sitä, mitä juuri olin lukenut. Teoriassa koska jokainen kirjan teksteistä oli vain parikymmentä sivua pitkä (Story of your life oli pisimmästä päästä n. 70 sivulla) teoriassa jos on valmiiksi jo oikeassa mielentilassa sopivat novellit myös luettavaksi yhteen soittoon. Koko kirjaa en ainakaan itse olisi kuitenkaan voinut lukea, koska koin sen vaativan tietynlaisen keskittymistilan.

Helmet lukuhaaste 2019

1. Kirjan kannessa on ihmiskasvot

2. Kirjassa etsitään kadonnutta ihmistä tai esinettä
Esimerkiksi novellin ”Understand” päähenkilö karkaa viranomaisilta, jotka yrittävät etsiä hänet uudelleen käsiinsä. Lisäksi päähenkilö itse etsii toista hormoni K:tä saanutta henkilöä, joka on samalla tavalla muuttunut superälykkääksi. 

16. Kirjassa liikutaan todellisen ja epätodellisen rajamailla
Tämä tuli jo selväksi ensimmäisessä novellissa, jossa rakennetaan Jumalan valtakuntaan, taivaaseen asti ulottuvaa Baabelin tornia. 

25. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa et ole lukenut aiemmin

29. Kirjassa nähdään unia

33. Olet nähnyt kirjasta tehdyn elokuvan

36. Kirjassa ollaan yksin

40. Kirja käsittelee mielenterveyden ongelmia
Yksi novelleista käsittelee itsemurhaa

Koska kyseessä oli novellikokoelma, ei ole mikään ihme, että useampi kohta sopi Arrivaliin... 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herääminen

Paholainen pukeutuu pradaan