Paholainen pukeutuu pradaan

Paholainen pukeutuu PradaanLauren Weisberger (suomentanut Tiina Talvitie)
490 sivua (yhteensä koko vuonna 490 sivua)
Aloitettu viime vuoden puolella, luettu loppuun 5.1.2019 

PAHOLAINEN PUKEUTUU PRADAAN


 
Vuoden 2019 ensimmäinen lukemani kirja oli Lauren Weisenbergerin chick lit-romaani Paholainen pukeutuu Pradaan. Kirjasta on tehty vuonna 2006 myös elokuva, jonka olen joskus nähnyt. Muistikuvieni mukaan elokuvan juoni oli pidetty melko samanlaisena kuin romaaniversiossa.

Paholainen pukeutuu Pradaan alkaa klassisesti pikkukaupungista kotoisin olevan nuoren naisen muuttaessa nopeatempoiseen New Yorkiin. Päähenkilö Andrea ”Andy” on juuri valmistunut yliopistosta ja etsii kuumeisesti töitä toiveenaan työpaikka laatulehden toimittajana. Haaveilemansa sanomalehtiuran sijaan hän kuitenkin päätyy sattumalta Runway-nimisen naistenlehden päätoimittajan, varsin hankalana ja vaativana henkilönä tunnetun Miranda Priestlyn henkilökohtaisesti assistentiksi. Työ ”Pradaan pukeutuvan paholaisen” alaisena osoittautuukin pian äärimmäisen raskaaksi ja kuluttavaksi. Andya kuitenkin motivoi jatkamaan tieto siitä, että jos hän jaksaa kyseistä höykytystä vuoden, Miranda huhun mukaan voi järjestää assistentilleen työpaikan mistä tahansa lehdestä. 

Tarinankaari on paholainen pukeutuu Pradassa varsin ennalta-arvattava, mutta se ei yleensä tunnu olekaan tämäntyyppisissä kirjoissa pääpointti vaan maailman kuvailu ja tunnelmanluonti. Valitettavasti tässä romaanissa kummastakaan ei oikein otettu kaikkea mahdollista irti, mikä on hieman harmi, sillä kuvittelisi, että romaanin kirjoittajalla olisi ollut paljon enemmänkin sanottavaa muotimaailmasta. Kirjailija Lauren Weisenberger on nimittäin ollut itse ollut vuoden Voguen yhtälailla vaativana tunnetun päätoimittajan Anna Wintourin henkilökohtainen juoksutyttö, minkä takia romaanin epäillään perustuvan osittain kirjailijan omiin kokemuksiin.

Oletin siis romaanin pureutuvan enemmän muotimaailman älyttömyyksiin, mutta siinä keskityttiin lähinnä kuvailemaan sitä, miten epäreiluna Andy työantajansa kohtelun koki. Ihan syystä toki, mutta kovin mielenkiintoista romaania ei näistä aineksista synny, varsinkin kun Andy ei henkilönä ole itse mielestäni erityisen kiinnostava tai edes sympaattinen, eikä Mirandakaan ollut niin ahdistava ja pelottava "paholainen" kuin mitä odotin.

Kenelle:
Sain itse tämän kirjan lainaan siskolta kylpyluettavaksi (”ei haittaa, vaikka vahingossa pudottaisit sen veteen”) ja sellaisena se toimi oikein mainiosti. Koin itse kirjan hieman pitkäpiimäiseksi ja hidastempoiseksi varsinkin alkupuolella, mutta jos kaipaa kevyttä "aivot narikkaan"-tyyppistä lukemista ja chick lit maistuu, niin Paholainen pukeutuu Pradaan voi toimia ihan hyvin. Kuitenkin jos muoti, rikkaiden älyttömyydet ja vastaava kiinnostaa, niin suosittelisin itse mieluummin viime vuonna lukemaani romaania Crazy rich Asians (Kevin Kwan), josta myös on tullut elokuvaversio. 

Helmet lukuhaaste 2019 

Haaste löytyy kokonaisuudessaan Helmetin sivuilta


7. Kirja kertoo paikasta, jossa olet käynyt
Romaani sijoittuu New Yorkiin, jossa olen kerran käynyt. Kaupunkia ja sen paikkoja kuvaillaan kirjassa runsaasti, minkä lisäksi Andy ajelee harva se päivä joko firman autonkuljettajan kyydissä tai New Yorkin kuuluisilla keltaisilla takseilla Mirandan järjettömien toiveiden perässä.  

17. Kirjassa on kaksoset
Andyn pomolla Mirandalla on kaksoset Caroline ja Cassidy, joille Andy muun muassa yrittää kuumeisesti etsiä uusinta Harry Potteria (kirja sijoittuu 2000-luvun alkupuolelle) ennen kuin sitä on edes virallisesti julkaistu.  

25. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa et ole lukenut aiemmin
(Enkä varmaan tulevaisuudessa aiokaan lukea lisää)

33. Olet nähnyt kirjasta tehdyn elokuvan
Olin hieman yllättynyt siitä, miten romaani sopi jopa neljään kohtaan haastetta, mutta hyvä vain aloittaa haaste rysäyksellä. Olisi ollut kurjaa, jos sattumalta vuoden ensimmäiseksi romaaniksi päätynyt kirja ei olisi edistänyt haastetta millään tavalla. 

Ps. hieman yllättäen kohta 31 (kirjassa kuljetaan metrolla) ei pätenytkään tähän romaaniin tai sitten metrossamatkustuskohta oli niin lyhyt, että ehdin sen jo unohtaa. Junassa mainittiin kyllä Manhattanilta muihin kaupunginosiin kulkevat junat, mutta toisaalta kukapa haluaisi seistä ruuhkaisessa julkisessa kulkuvälineessä Manolon piikkikorot jalassaan…




Kommentit

  1. Mulla jäi tää joko kesken joskus tai sit luin tän ehkä vaivalla ja väkisin loppuun, mutta musta tää oli kans aika pitkäveteinen välillä. Andy ei todellakaan ollut musta symppis, mutta en tykännyt toisaalta Andyn poikaystävästä ja kavereistakaan, jotka ei voineet antaa muuttuneen Andyn olla, eikä ymmärtäneet Andyn työtä. Leffa oli parempi.

    VastaaPoista
  2. Jep, mäkin luin tän loppuun lähinnä periaatteesta :D Oon ihan samaa mieltä Andyn ystävästä Lilystä ja Andyn poikaystävästä Natesta, molemmilla musta oli aika epärealistisia odotuksia Andya kohtaan. Varsinkin kirjan loppupuolella (en avaa tätä tarkemmin, etten paljasta liikaa juonta niille, jotka haluavat tämän lukea) Nate oli omasta mielestäni hyvin kohtuuton ruotiessaan Andyn käytöstä. En tiedä oliko kirjailijan tarkoitus tehdä hahmoista näin epäpidettäviä vai johtuiko se vaan siitä, että oikeastaan kaikki hahmot kirjassa tuntuivat vähän ohuilta. Jopa Miranda, jonka käytöstä ei koskaan juuri avattu. Tämäkin toimi paremmin elokuvassa. Tuntuu oudolta sanoa niin, koska melkein aina kirjasta tehty leffaversio on huonompi kuin alkuperäisteos...

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herääminen

Arrival